Freddoccino
Σε αυτό το post δεν πρόκειται να εμβαθύνω στα θεωρητικά του διαλογισμού και σίγουρα δεν ενδιαφέρομαι για τα θεολογικά. Έμαθα, όμως, ότι ο διαλογισμός βοηθά τουλάχιστον στην αποβολή του στρες και αποφάσισα να δοκιμάσω. Θα προσπαθήσω να διαλογίζομαι κάθε μέρα για 10-15 λεπτά όπως λένε οι οδηγίες που βρήκα και όταν καταλήξω στο αν έχει αποτέλεσμα ή όχι θα γράψω τις εντυπώσεις μου.

Ορίστε η διαδικασία για να δοκιμάσετε κι εσείς αν θέλετε:
Το πρώτο στάδιο του διαλογισμού αποσκοπεί στη συγκέντρωση και στο ξεκαθάρισμα των σκέψεων. Διαλέγουμε ένα ήσυχο μέρος για να διαλογιστούμε αι καθόμαστε άνετα. Μπορούμε να κάτσουμε αν θέλουμε στην παραδοσιακή στάση οκλαδόν ή οποιαδήποτε άλλη άνετη στάση. Μπορούμε αν θέλουμε να κάτσουμε σε μια καρέκλα. Το σημαντικό είναι να διατηρούμε την πλάτη μας ίσια για να μην τεμπελιάζει η αποκοιμιέται το μυαλό μας.
Καθόμαστε με τα μάτια μισόκλειστα και επικεντρωνόμαστε στην αναπνοή. Αναπνέουμε ήρεμα και φυσικά, κατά προτίμηση από τη μύτη, χωρίς να προσπαθούμε να ελέγξουμε την αναπνοή μας και προσπαθούμε να επικεντρωθούμε στην ανάσα μας που μπαινοβγαίνει από τα ρουθούνια μας. Αυτό ακριβώς είναι το αντικείμενο του συγκεκριμένου διαλογισμού. Πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό αποκλείοντας οτιδήποτε άλλο.
Αρχικά το μυαλό μας θα λειτουργεί εντονα και μπορεί να αισθανθούμε ότι ο διαλογισμός κάνει το μυαλό μας να δουλεύει εντονότερα από πριν, αλλά στην πραγματικότητα απλώς συνειδητοποιούμε πόσο απασχολημένο είναι το μυαλό μας καθημερινά. Μπορεί να μπούμε στον πειρασμό να ακολουθήσουμε την κάθε σκέψη έτσι όπως αναδύεται αλλά αυτό πρέπει να το καταπολεμήσουμε και να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στην αναπνοή μας. Αν συνειδητοποιήσουμε ότι οι σκέψεις μας έχουν παρεκλίνει σε άλλα πράγματα πρέπει να στρέψουμε αμέσως την προσοχή μας στην αναπνοή μας. Αυτό το επαναλαμβάνουμε όσες φορές χρειαστεί μέχρι να το μυαλό μας να μείνει συγκεντρωμένο στην αναπνοή μας.
Αν εξασκηθούμε σε αυτή την πρακτική, σταδιακά όλες οι ενοχλητικές σκέψεις θα ατονήσουν και θα νιώσουμε ένα αίσθημα εσωτερικής γαλήνης και χαλάρωσης. Θα πρέπει να μείνουμε για λίγο με αυτή την αίσθηση. Αν και ο διαλογισμός χαλάρωσης είναι ένα προκαταρκτικό στάδιο διαλογισμού, μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικός. Θα δούμε ότι με αυτή την καθημερινή άσκηση μπορούμε να βιώσουμε γαλήνη και ηρεμία μόνο με τον έλεγχο του μυαλού, χωρίς να αλλάξουν οι εξωτερικές συνθήκες.1 Το περισσότερο άγχος που νιώθουμε προέρχεται από το μυαλό μας και πολλά από τα προβλήματά μας, συμπεριλαμβανομένης και της κακής υγείας, προκαλούνται ή επιδεινώνονται από αυτό το άγχος. Με 10-15 λεπτά καθημερινού διαλογισμού χαλάρωσης μπορούμε να περιορίσουμε αυτό το άγχος.

1. Ο Δαλάι Λάμα είχε πει κάποτε ότι από τη στιγμή που διαθέτουμε μυαλό μπορούμε να κατακτήσουμε τη ευτυχία χωρίς να αποκτήσουμε περισσότερα χρήματα, επιτυχία, κ.λ.π.
0 Responses

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails